Trivselregler


Andrahandsuthyrning

Om du vill hyra ut din lägenhet i andra hand måste du ansöka om tillstånd för detta hos styrelsen.

Följande gäller:

  • Ansökan ska vara skriftlig
  • Skäl till uthyrningen ska anges
  • Uthyrningen ska vara tidsbegränsad samt ska tidsperioden anges
  • Namn och personnummer på hyresgästerna ska anges

Varje ansökan behandlas individuellt av styrelsen.

Även om du hyr ut din lägenhet så är det du som ägare som bär ansvaret gentemot föreningen på samma sätt som om du själv hade bott där. Föreningen har ingen relation till dina hyresgäster utan enbart till dig. Det betyder att det är du som är hyresvärd med tillhörande ansvar samt förpliktelser som det medför. Det är av vikt att du sätter dig väl in i vad som gäller i förhållandet hyresvärd/hyresgäst samt hur hyreskontrakt ska upprättas och vad det ska innehålla.

Cykelparkering

Cyklar parkeras i cykelställen som finns utplacerade på gården. Finns det inga lediga platser så kan du ställa cykeln så den inte står i vägen. Det är inte tillåtet att luta cyklarna mot fasaderna eller parkera dem i passagen mellan gården och Hospitalsgatan. Får du besök så är det du som ansvarar för hur dina gäster ställer cyklarna.

Periodvis rensar vi, tillsammans med grannföreningen Brf Josefinas Hörna, gården från cyklar som inte används. När detta genomförs meddelar vi i god tid innan med datum samt hur det kommer gå till.

Grillning

Grillning på gården är trevligt och fullt tillåtet. Vi vill däremot att man visar hänsyn till övriga boende då innergården är ett relativt litet, inneslutet utrymme. Os och lukt från grillningen sprids så av den anledningen är det bäst att använda exempelvis tändpapper istället för tändvätska som sprider mer lukter. Städa upp och ställ undan efter dig och lämna inte kvar något grillmaterial som grillkol etc.

Gårdsfester

Det är möjligt att boka innergården för personliga fester. Detta görs genom att sätta upp en informationslapp om den planerade festen på trapphusdörrarna. Glöm inte bort grannföreningens dörrar. Håll uppsikt över portar och dörrar så ingen obehörig tar sig in under tiden festen hålls.

Inflyttning & utflytning

Lite att tänka på i samband med in- och utflyttning:

Slottsgatan är huvudled och där råder således parkeringsförbud. Om du står på Hospitalsgatan 16 (mitt emot vår ingång från Hospitalsgatan) så se till att inte stå framför garageporten då det är en upp- samt nerfart till deras garage.

Eventuella skador som uppstår, tex på hiss, väggar och dörrar om man stöter emot med möbler etc har föreningen rätt att begära ersättning för att kunna återställa/reparera.

Tänk på att för egen, samt dina grannars skull, inte lämna portar och dörrar uppställda utan insyn så obehöriga kan komma in.

Vid utflyttning gör föreningen en tillsyn att lägenheten för att se över det som föreningen ansvarar för i lägenheten.

Källarförråd

2005 renoverades fasaden och i samband med det förbättrades dräneringen samt fuktskyddet mot gårdssidan. Källarplanens fuktskydd i äldre byggnader är däremot inte lika gediget och väl fungerande som i nybyggda hus vilket gör att vi får tänka på några saker när vi använder källarförråden.

  • Tänk på att det periodvis kan vara fuktigt i källaren och förpacka därför fuktkänsliga föremål därefter.
  • Du får inte placera material som suger upp fukt direkt på källargolvet. Exempel på sådana material är trä, papper, tyg, jord etc. Plast och stål går däremot bra (exempelvis om du vill ställa in hyllor, palla upp kartonger etc). I allmänhet bör man för säkerhetsskull undvika att ställa saker direkt på golvet.

Parkering

Föreningen har inga egna biluppställningsplatser. I närområdet finns flera garage, utomhusparkeringar samt boendeparkering. För närmare information hänvisas till P-Malmö samt Q-Park.

På Hjorttackegatan kan man stå för in- och urlastning kortare stunder, detsamma gäller för Hospitalsgatan. Observera dock de garage in- och utfarter som finns så du inte blockerar dem eller gör det svårt att komma in och ut. Slottsgatan är huvudled och där råder parkeringsförbud.

Portar och säkerhet

Det är vi själva som bestämmer hur lätt respektive svårt vi kan göra det för eventuell påhälsning gällande stöld, inbrott och skadegörelse. Om vi alla hjälps åt att tänka på vissa saker så höjer vi vårt skydd.

  • Portar och dörrar ska alltid hållas låsta. Ta för vana att känna efter så porten går i lås efter dig.
  • Behöver du ställa upp porten för att bära in eller ut något så håll uppsikt så ingen obehörig passar på att smita in. Detta gäller även när du anlitar hantverkare! Upplys dem om detta så de inte håller porten öppen utan uppsikt och under längre stunder.
  • Känner du inte igen någon som vill passera genom en port/dörr så kan du förvissa dig om att vederbörande har tillträde till föreningen exempelvis genom att de har nyckel som de själva kan ta sig in via.
  • Har du gäster som vill gå ut så ge dem en nyckel så de kan komma in igen utan att behöva ställa upp portar och dörrar då detta inte är tillåtet.
  • Öppna inte upp via porttelefonen om du inte vet vem som ringt på. Utdelare har i normala fall alltid tillgång till egna nycklar till fastigheten.
  • Källarförråd ska hållas låsta med hänglås.
  • Vi kameraövervakar i syfte att förhindra och utreda brott, se information om kameraövervakning på Integritetsskyddsmyndigheten, för frågor kontakta styrelsen på styrelse@josefinapark.se.

Rökning

Det råder totalt rökförbud i föreningens gemensamma utrymmen.

  • Alla trapphus inkl kökstrappor, portpassagen från Hospitalsgatan, förrådsutrymmen, förrådsgångar och tvättstugan.

Detta är både en trivselfråga samt brandsäkerhetsfråga. Detta gäller även vindfången vid portarna in från Slottsgatan samt Hospitalsgatan.

Det är tillåtet att röka på gården och de som röker får själva ta med samt ta undan lämpliga askfat. Fimpar får självfallet inte kastas på marken. Du som medlem ansvarar för dina gäster.

Renoveringar

Du har möjligheter att göra omfattande renoveringsarbeten i din lägenhet. Informera alltid styrelsen inför en renovering för att säkerställa att det inte finns några hinder för det du tänkt utföra. I många fall finns det även tips att få då styrelsen varit involverade i flertalet av lägenheters renoveringar och vet om vilka eventuella problem som kan ha stötts på. Håll kontakt med styrelsen så eventuella förändringar som tillkommer jämfört med ursprungligt planerat arbete kan fångas upp.

Vissa typer av arbeten är mer känsliga än andra

  • Elektriska installationer
  • Våtrumsarbeten
  • Arbeten som påverkar gasanläggning och/eller V/A.

Om dessa arbeten utförs på felaktigt sätt kan det ha allvarliga konsekvenser inte bara på din egen lägenhet utan även övriga samt på fastigheten. Föreningen begär därför alltid in bevis för att de hantverkare/entreprenörer du tänkt anlita har rätt behörighet för att utföra det planerade arbetet. Du ska utan anmodan lämna in behörighetsbevis till styrelsen.

Får du tillstånd att ändra på befintliga installationer exempelvis gällande VA så vill styrelsen även ha in en ritning på de nya dragningarna.

Föreningen har rätt att löpande kontrollera och inspektera renoveringsarbetet och även påpeka åtgärder som bedöms nödvändiga att utföra. Syftet med dessa eventuella kontroller är att tillvarata föreningens intressen och säkerställa att renoveringsarbetet inte förorsakar skador/olägenhet på fastigheten och övriga medlemmar.

Tvättmaskiner ska installeras på ett sådant sätt att vibrationer och buller inte fortplantas genom stommen och vidare in i omkringliggande lägenheten. Ta hjälp av en fackman för att se över de bästa lösningarna för just din lägenhet.

Vid renoveringar får föreningens gemensamma utrymmen såsom hiss, trapphus, portar och korridorer inte användas som arbetsutrymmen eller upplag etc. Det är av största vikt att dessa utrymmen även vid renoveringar kan fungera fullt ut som utrymningsvägar.

Vårt städavtal innefattar inte städning efter renovering så var noggrann med att städa efter hantverkare och arbetsdagar så det inte lämnas smuts och byggdamm i hissar och trapphus.

Tvättstuga

Tvättstugan finns med nedgång från kökstrappan från gården till höger om porten till Hospitalsgatan. I källaren är det dörren direkt till höger.

Bokningslistan sitter till vänster om tvättstugan och bokning sker genom att man skriver in sig i de angivna tidsangivelserna. Skriv upp dig även om det är ledigt och du inte bokat i förväg.

Tvättstugan är utrustad med två stora tvättmaskiner, en stor torktumlare, två torkskåp samt en mangel. Det finns även en vask samt arbetsbänkar.

Efter avslutad tvättning ska tvättmedelsfack och luckor lämnas öppna. Strömmen ska inte slås av.

Du ställer iordning och ansvarar för att hålla rent och ta bort ludd etc efter avslutat tvättpass. Skräp, tomma förpackningar etc kan kastas i sopsäcken som finns.

Soprummet

Soprummet finns i markplan med ingång från gården till vänster om porten mot Hospitalsgatan. Sophämtning sker på måndagar samt torsdagar.

Det finns tre kärl. Två gröna för restavfall samt ett brunt för matavfall som sorteras i särskilda bruna avfallspåsar och finns uppställda i kökstrappan som delas med tvättstugan. En särskild behållare för dessa påsar har delats ut till alla hushåll och tillhör lägenheten.

Förslut påsarna väl så inget kan trilla ut och du får inte lämna skräp och påsar på marken. Sophämtarna plockar inte upp skräp som trillar ur kärlen pga att de är överfyllda och har fyllts för mycket. Vik ihop förpackningar etc så det inte tar onödig plats i soptunnorna. Vid de tillfällen detta inte uppfylls så debiteras föreningen extra.

Källsortering har vi avtal med grannföreningen så allt som går att sorteras kan lämnas i respektive kärl i deras miljörum, gör gärna detta så minskas våra kostnader för tömning av våra restavfallskärl! Har ni mycket stora mängder så lämna detta på någon av återvinningsstationerna, fyll inte kärl som redan är fulla!

Finns även återvinningsstationer för avfall finns på olika platser i Malmö.

  • Hästhagens IP, Fågelbacksgatan 9
  • Lugnet, Lugna Gatan 44
  • Bakom Drottningtorget, Norra Vallgatan

För mer information se Malmö Stads hemsida.

Trapphus & korridorer

Det är inte tillåtet att förvara/placera personlig egendom i gemensamma utrymmen. Detta gäller även vinds- och källarkorridorer. Detta har främst att göra med krav ur brandsäkerhets- och utrymningssynpunkt.

Trapphusen städas en gång per vecka, för närvarande på fredagar.

Vi är tacksamma för att alla tillsammans hjälps åt för att i övrigt hålla rent och fräscht och ser du något som ligger och skräpar så var snäll och plocka upp det och kasta. Uppmärksammar du något som är trasigt, glödlampa som slocknat eller liknande så uppmärksamma styrelsen på detta om du inte åtgärdar det själv.

Nycklar

Om du behöver extra nycklar till de gemensamma utrymmena (portar/trapphus och källare) så beställer du dem via styrelsen. Föreningen debiterar självkostnadspris för extra nycklar.